Portonovi – posvećen i odan partner i brend ambasador Crne Gore

Kompanija Azmont Investments je u Crnoj Gori od 2012. godine, i sve od tada iskazuje snažnu posvećenost i entuzijazam za kontinuirani razvoj Crne Gore kao atraktivne i luksuzne turističke destinacije, ujedno se zalažući da kroz projekat Portonovi donese najbolja iskustva i načine poslovanja za dobrobit svih.

Kreirajući Portonovi, jedinstveni projekat na cijelom Mediteranu, kao jedan od najvećih međunarodnih investitora u regionu, uvijek smo težili da angažujemo što je više moguće lokalnih resursa - lokalnih građevinskih kompanija i lokalnih zaposlenih, prenoseći tako sve najnovije međunarodne tehnologije, znanje i iskustvo u lokalnu zajednicu.

Vođeni ciljem da kreiramo najbolji projekat u svojoj klasi, uložili smo 3 puta više nego što je prvobitno ugovoreno i planirano. Naime, shodno ugovoru o dugoročnom zakupu, obavezna investija za period od 4 godine iznosila je 52 miliona eura, odnosno 258 miliona eura ulaganja u roku od 8 godina. Do danas smo uložili 737,4 miliona eura sa PDV-om, dok je predviđena ukupna investicija za prvu fazu 828 miliona eura. Imajući u vidu našu ambiciju da sarađujemo sa što većim brojem crnogorskih kompanija, ukupno je ugovoreno i isplaćeno 464 miliona eura upravo kompanijama koje su registrovane u Crnoj Gori, što kroz direktne ugovore sa kompanijom Azmont Investments, što preko glavnog izvođača radova, renomirane italijanske kompanije Impressa Pizzarotti.

Portonovi je nastao na zemlji na kojoj se nekada nalazila poznata vojna kasarna Kumbor. Prije početka same izgradnje, značajna sredstva i vrijeme su uloženi za radove na poboljšanju tla, a sve poštujući stroga ekološka pravila i propise. Tako je srušeno i uklonjeno više od 90 starih objekata na ovom lokalitetu, očišćeno je 10 tona NUS-a sa kopna i mora, a izveli smo vjerovatno i najveće pripremne radova u Crnoj Gori ikada. Dodarno, potpuno je obnovljena katolička crkva iz 16. vijeka - Crkva Svete Nedjelje, obnovljena su dva spomenika s početka i sredine 20. vijeka, posvećena palim avijatičarima, obnovljena su i relocirana sidra koja su pronađena u moru i na tlu širom rizorta. Tehnologija na kojoj počiva infrastruktura u Portonovi takođe je prošla sve ekološke studije i odobrenja. Posebno smo ponodni na jedan od tih sistema - centralizovani sistem za grijanje i hlađenje korišćenjem morske vode.

Značaj ovih rada prevazilazi Portonovi i sadašnji trenutak - služiće kao crnogorsko nasljeđe i značajan faktor u promociji Crne Gore.

Zahtijevan i dug period izgradnje zahtijevao je ogromnu radnu snagu i koordinaciju na nacionalnom i međunarodnom nivou. Tokom čitavog perioda gradnje zapošljavali smo preko 2.000 zaposlenih dnevno, što je naše gradilište učinilo jednim od najvećih u regionu. Pored radova na Portonovi objektima, rad na infrastrukturi u toj oblasti bio je od suštinske važnosti i išao je od nule. U ove značajne radove uloženo je 11% ukupne investicije. Nova moderna infrastruktura Portonovog ujedno je dugoročno ulaganje u opštinu i građane Herceg Novog. Kao odgovorni korporativni građanin, uredno smo plaćali komunalne takse za izgradnju stambenih zgrada u Portonovi. Na ime ovoga, opštini Herceg Novi plaćeno je 6,5 miliona eura.

Azmont Investments jedan je od uzora i primjera odgovornog korporativnog građanina u Crnoj Gori, a naše se poslovanje temelji se na nasim korporativnim vrijednostima, ogledanim u transparentnosti, efikasnosti i profesionalnosti. Kao pouzdan partner, posvećen i stabilan poslodavac, transparentan poreski obveznik, uvijek smo bili zastupljen na Bijeloj listi poreskih obveznika. Od 2012. godine ukupno smo platili 113 miliona eura PDV-a, dok smo dodatno platili preko 12 miliona eura na ime poreza i doprinosa za zarade zaposlenih.

Portonovi danas broji preko 300 zaposlenih. S proljeća 2021, kada Portonovi bude u potpunosti operativan, zapošljavaće 750 zaposlenih direktno. Istovremeno, u svim našim maloprodajnim radnjama i trgovinama očekuje se još skoro 700 zaposlenih, što znači da u Portonovom direktno i indirektno stvaramo skoro 1.500 radnih mjesta.

Kao društveno odgovorna kompanija čiji je glavni prioritet dugoročni razvoj Crne Gore, posvećeni smo i nastavićemo da ulažemo svoje resurse u ljudske i turističke potencijale Bokokotorskog zaliva i Herceg Novog pružajući mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja lokalnoj zajednici, poslovne mogućnosti stranim investitorima, a elitni turizam posjetiocima iz inostranstva. Od početka poslovanja u Crnoj Gori, kroz razne projekte i programe DOP-a, do sada smo uložili ukupno 3,9 miliona eura. Posebno smo ponosni na međunarodne studije menadžmenta u hotelijerstvu koje su realizovane zahvaljujući licenci francuske škole Vatel na UDG-iju. Pored finansijske podrške za kupovinu franšize od VATEL-a koja će godinama služiti za studije na UDG-u, stipendirali smo veliki broj mladih studenata iz Boke koji su zainteresovani za ugostiteljstvo.

Portonovi posluju od avgusta 2019. godine, sa ponudama usredsređenim na restorane svjetske klase, teretanu, Portonovi Beach Club by Monument, prodavnice i marinu svjetske klase. Kreirana su dva prelijepa parka, zajedno sa još mnogo otvorenih uređenih površina dostupnih svim gostima i posjetiocima Portonovog. Prvi evropski One&Only sa wellness centom Chenot Espace otvoriće vrata gostima na proljeće 2021. Ovo će biti posljednji dragulj Portonovog, koji će privući najbogatiju svjetsku zajednicu putnika i pozicionirati Crnu Goru u sam vrh luksuznih turističkih ponuda.

Portonovi nastavlja da bude jedan od najvećih brend ambasadora Crne Gore, promovišući ono najbolje što zemlja može ponuditi. Svi događaji koje smo do sada organizovali širom svijeta u gradovima kao što su London, Moskva, Dubai, Abu Dabi, Baku, Monako, Nica, Istanbul i drugi bili su samo početak, jer sada tim gostima otvaramo vrata da dođu Portonovi i Crnu Goru, i u potpunosti uživaju u ljepotama, kulturi i načinu života karakterističnom za Mediteran i ljude ovdje.